Ablaktörlő szerelési utasítás

 

Lapátcsere:
Az ablaktörlő lapátok igencsak sokfélék -de szerencsére csak méretük nagyon változó-, a karra rögzítésük azonban általában csak kétféle, a kar U-alakúan visszahajlított, vagy egyenes végére felhúzható műanyag csuklósaru segítségével csatlakoztathatók. Felülről, ritkábban alulról, vagy oldalról benyúló karvéggel, vagy betéttel kiegészítve. Ha ki akarjuk cserélni a lapátokat, akkor az új lapátok csomagolásának hátoldalán levő táblázatból könnyen kideríthetjük, hogy az adott lapát-pár milyen típusú gépkocsikhoz megfelelő. A hosszát azonban még ilyenkor is ajánlatos tudnunk.
Azt is alaposan vizsgáljuk meg, hogy milyen az ablaktörlőkar végének a kiképzése, és hogy a csomagban van-e csuklóbetét-garnitúra. Ugyanis a régi betétek idővel törékennyé válnak, és megeshet, hogy a régi, a lapát lehúzásakor majd elreped, letörik. Az új lapátokra ezt követően pattintsuk fel a megfelelő csuklóbetéteket, majd erősítsük fel a karok végére.

Most már kipróbálhatjuk az új lapátot, de előtte ne felejtsünk el a szélvédőmosóval alaposan benedvesíteni az üveget. Az új lapát működése akkor megfelelő, ha a szélvédőt csík és kihagyásmentesen tisztára törli. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a gumibetét nem szorul a csuklótámok tartószélei közé, a gumi pedig elég erővel nyomódik az üveg teljes felületére. Ezt foltos törlés esetén mindenképpen ellenőrizzük, és ha kell, a befogószárak széthúzásával segítsük elő a gumibetét mozgását és tökéletes felületre fekvését.

Gumicsere:
A gumicserét úgy végezzük el, hogy a lapát lehúzógumiját élével fordítsuk domborúan meghajlítva felfelé, majd egyik végéből húzzuk ki a betét végét. A gumit ezt követően már könnyen kihúzhatjuk a csuklóstagok körmös kulisszái közül (a). A régebbi ablaktörlőkön a lehúzógumik tartását két oldalról behelyezett vékony acéllemez betétek növelik. Az ilyen gumikat az alsó megvezető kulissza peremei közül - a gumi beszappanozása után - erősen meghúzva távolíthatjuk el. Az acélbetéteket szedjük ki, ezeket majd az új gumik legfelsőbb hornyába kell visszahelyeznünk (b). Előbb azonban az új gumit vágjuk pontosan méretre, mégpedig a régi lehúzógumival azonos hosszúságúra. A leszabott gumiidom legfelső hornyába illesszük be két oldalról az acél merevítőcsíkokat, mégpedig úgy, hogy a kikönnyített részük befelé nézzen. Megjegyezzük, hogy nem mindegyik lapát gumibetétjében van ilyen, a régebbi fémszalagok teljesen simák is lehetnek.
 
(a) (b) (c)
 
Fontos, hogy a lemezek ne legyenek deformáltak, ezeket behelyezésük előtt kézzel egyengessük ki. A görbe lemezcsíkok ugyanis a gumit is deformálják, és biztos, hogy az ilyen gumi foltosra törli majd a szélvédőt. A lemezcsíkokkal ellátott gumit középről kiindulva csúsztassuk a befogókuliszszák közé, az utolsónál pedig megintcsak beszappanozva nyomjuk az eredetivel azonos pozícióba (c), hogy a gumibetét mozgását ne akadályozza, de a kicsúszását meggátolja. A lapátot ezt követően viszszapattinthatjuk az ablaktörlő karra, és a szélvédő benedvesítése után ellenőrizzük, hogy az új gumi kifogástalanul töröl-e.Jó autózást és balesetmentes közlekedést kívánunk!