A Forma 1 verseny sorozatot mindenki ismeri. Azt talán kevesebben tudják, hogy az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) három világbajnokságot is szervez minden évben. A már említett száguldó cirkusz mellett a Rally VB-t (WRC - World Rally Championship) , és a Túrakocsik világbajnokságát (WTCC - World Touring Car Championship). Baumgartner Zsolt óta nem szerepelt tartósan ideig magyar versenyző FIA Világbajnokságon, de idén újra magyarért szoríthatunk, hiszen Michelisz Norbert az összes futamon indulni fog!
Az első verseny hétvége március 6-7-én a brazíliai Curitibában lesz megtartva, ahol Norbert a tavaly világbajnokságot nyert Seat  Leon TDI versenyautó egyikével áll rajthoz. A versenyeket vasárnap az Eurosport csatornáján izgulhajták végig, akik leülnek a tv képernyő elé.

Ismerkedjünk meg a legígéretesebb magyar autóversenyzőjével, Michelisz Norberttel!
 
Eddigi eredményei:

  • 2006 - Magyar Suzuki Kupa 1. hely
  • 2007 - Magyar Renault Clio kupa 1. hely
  • 2008 - Magyar Seat Leon Supercup 2. hely
  • 2008 - Seat Leon Europa Cup 14. hely (1 győzelem)
  • 2009 - FIA European Touring Car cup 3. hely
  • 2009 - Magyar Seat Leon Cup 1. hely
  • 2009 - Spanyol Seat Leon Cup 3. hely
  • 2009 - Seat Leon Europa Cup 1. hely
  • 2010 - WTCC FIA világbajnokság


Michelisz Norbert

Született Mohács, 1984. augusztus 8.
- magyar autóversenyző, a Túraautó-világbajnokság
első magyar résztvevője

 


 
Michelisz Norbert - Jean TodtMichelisz Norbert sok ismert pilótával ellentétben nem gyermekkorában kezdte az autóversenyzést, anyagi lehetőségeiket figyelembe véve a számítógépes szimulátorozásban élte ki versenyzői hajlamait. Ennek kapcsán találkozott az egykori szimulátor világbajnokkal, az RTL Forma 1-es közvetítéseiről ismert Wéber Gáborral, akinek köszönhetően 2005-ben egy Clio volánja mögött ismerkedhetett először a Hungaroringi pályával, egy valódi versenyautóban.
Tehetségére felfigyelt a szakma, mert 2006-ban már a Zengő Motorsport versenyzőjeként nevezték az akkor debütáló Magyar Suzuki Kupába. Az ifjú titán rögtön az első évében magyar bajnok lett! Következő évben már egy erősebb versenyautóval , egy másik kategóriában újra az ő neve szerepelt a magyar bajnok titulusa mellett.  2008-ban indult elsőként a magyarországi legnevesebb márkakupában, a Seat Leon Szuperkupában.
2008 nem csak ezért volt emlékezetes, ugyanis indították útnak a Seat Leon Eurocup sorozatot, ahol olyan legendás helyszíneken körözött európa legedzettebb túraautósai ellen, mint Brands Hatch vagy  Monza. Ennek a sorozatnak a 6 futamából 4-szer szerezte meg az első rajthelyet, majd az utolsó hétvégén Monzában a jó edzéseredménye mellé társult egy futamgyőzelem is! A győzelemnek köszönhetően első magyarként indulási jogot szerzett a soron következő világbajnoki WTCC futamra. 2009 aztán a nagy áttörés éve volt! A gyorsaságot sikerült eredményre váltani, így meggyőző fölénnyel megnyerte a Seat Leon Eurocup sorozatot.

Tiszteletre méltó eredményeit a világbajnok gyártó is elismerte, és valamiféle közös kapcsolat reményében várták a 2010-es verseny évadot. Időközben a gazdasági világválság hatására is, a Seat végül győztesként visszavonult a világbajnoki sorozat megmérettetéseitől, versenyzőit továbbra is -de már a háttérből- támogatja. Michelisz Norbert  a  magyar Zengő Dension Team szárnyai alatt, egy dízel Leonnal indul az összes versenyen, pont ugyanolyan gyári technikával -mint minden tavaly még gyári versenyző- az idei évadban.
Talmácsi Gábor motorsportos világbajnoki címe után esély van egy újabb nagyszerű trófea megszerzésére.

Szurkoljunk együtt Norbinak!
 

2009 Porto - leggyorsabb kör, Michelisz Norberttel a volánnál