A Chrysler mérnökei felsóhajthattak, amikor a FIAT Auto jelentős mennyiségű részvény vásárlással életben tartotta az amerikai ipari óriást. A fejlesztések nem álltak le, ennek eredményeként jelent meg az első közös, a FIAT Powertrain és a Chyrsler tervezőinek összehangolt munkája nyomán a korszerű Pentastar V6-os motor.

A teljesen aluminium, hengersoronként dupla vezérműtengelyes (DOHC), 60°-ban döntött hathengeres V-motor 11%-kal eredményesebben használja fel a müködéséhez szükséges üzemanyagot, mint méreteiben és teljesítményében azonos vetélytársai. Teszi mindezt úgy, hogy E85-ös Bio-ethanollal üzemeltetve is ugyanarra képes, az egyébként rendkívül rugalmas, kifinomult járású V-motor. Az FPT által kifejlesztett, egy ütem alatti többszörös befecskendezésnek és a  vezérműtengelyektől függetleníthető szelepnyitási idő (MultiAir) összehangolásának köszönhetően a maximális nyomaték 90%-a igen széles tartományban, 1800-as fordulattól 6400-as fordulatszámig rendelkezésre áll, a nyomatékgörbe így szívómotorokhoz képest szokatlanul laposnak mutatkozik.

A Pentastar motornak fényes jövőt jósolnak: a Jeep, RAM, Dodge, Lancia és Alfa Romeo modelljeiben egyaránt feltűnik majd. Leghamarább talán a GM V6-os motorojait eddig használó Alfa 159/Brera/Spider modellcsaládban találkozhatunk az új erőforrással, amerikai debütálása pedig az új Grand Cherokee megjelenésével egy időben valószínűsíthető.

Az évi 400 000-es darabszám eléréséhez egy 822 000 négyzetméteres üzemet létesítettek 730 millió Dollár értékben Michigan államban, mely üzemet Jennifer M. Granholm Kormányzó személyesen nyitott meg ünnepélyes keretek között - egy időre biztos munkahelyet teremtve a Trenton város több lakosának. A megnyitó rendezvény rendkívül fontos esemény annak tökrében, hogy a Chrysler Csoport bejelentette, megalapította a Global Engine Manufacturing Alliance-t (GEMA ~ Motorgyártók Világszövetségét), s a továbbiakban újabb 180 millió Dollár értékben egy újabb   üzemet hoznak létre -a szintén Michigan állmabeli Dundee-ban-, ahol 1,4 Literes, turbos FIAT erőforrásokat fognak a jövőben összeszerelni. A trentoni üzem három évvel ezelőtti alapkőletételénél a Chrysler Csoport elkötelezte magát az üzemanyagtakarékos, korszerű motorok fejlesztése mellett, mely elkötelezettségében hasznos patrnerre lelt a FIAT Auto személyében.

A globalizáció térnyerésével elmúlt az az idő, amikor kategórikus kijelentéseket tehettünk. Ma már semmiképp nem állíthatnánk olyat, hogy Amerikában nem képesek üzemanyagtakarékos, modern motorokat fejleszteni, legyártani. Az európai autógyártóknak szükségük van az ottani piacra, az amerikai óriások pedig az európai, emelt szintű fejlesztések kapcsán szeretnék a közös kapcsolatok gyümölcseit élvezni.


Pentastar DOHC 24 V6 adatok:

Térfogat: 3,6 Liter
Furat x Löket : 96 x 83 mm

Teljesítmény: 290 LE @ 6350 Fordulat/perc
Maximális forgatónyomaték: 353 Nm @ 4300 Fordulat/perc
Maximális fordulatszám : 7200 Fordulat/perc

Üzemanyag igény:  E85 (Bio-ethanol), vagy minimum 87-es oktánszámú ólommentes benzin