Meglepetést hozott a héten megválasztott 2011-es Év Autójának eredményhirdetése!

Nem sikerült az Alfa Romeo Giuliettának begyűjtenie a legtöbb szavazatot, a Car Of The Year történetében először, egy elektromos hajtású személygépkocsira adták Európa újságírói a legtöbb voksot. A Nissan Leaf hajszállal, de megszerezte a történelmi első helyezést.

 
a Nissan Leaf az Év Autója 2011-ben

Rövid áttektintés a dobogósokról:

III. helyezett, Opel Meriva
244 ponttal

    Az Opel az Insignia által kitaposott úton járva tervezte meg  mini egyterűjét, amely a Corsa és a Fiat Grande Punto közös GM padlólemezére épült. Nem volt elegendő a győzelemhez a régi korszakok autó tervezésből újra felfedezett, Opel által FlexDoor néven megismertetett, forradalmian újnak nevezett megoldás, mi szerint az első és hátsó ajtók egymással szemben nyílnak. Nem ért eleget a hátsó lökháírítóból kihúzható opcionális kerékpár szállító sem, igaz ugyanezt a megoldást már a kistestvér Corsa esetében megismerhettük már. Ugyan most nem sikerült az Opelnek, de nem szabad megfeledkezni arról a fontos tényről, hogy az elmúlt négy év mindegyikében dobogós helyezést értek el a Corsa, Astra, Meriva esetében, 2009-ben pedig övék volt az Év Autója cím a nagyszerű Insignia révén. Jó úton járnak  tehát a Rüsselsheimiek.
 
II. helyezett, Alfa Romeo Giulietta 248 ponttal

    Az Alfa Romeo 1998-ban meggyőző fölényű pontszámmal nyerte a 156-os modelljével az Év Autója címet, amit később a kompakt modelljével, a 147-essel újra elhódíthatott, 2001-ben. A következő két Alfa Romeo modellnek nem sikerült a bravúr, a 159-es Alfa 2005-ben éppen dobogós lett, míg a legkisebb Alfa Mito csupán egy ötödik helyezéssel tudta igazolni döntős szereplésének jogosultságát. Ennek ellenére, vagy épp ezért mindenki kíváncsian várta a legújabb kompakt modelljüknek vajon sikerül-e újra megszerezni a dicsőséget? Az olasz mérnökök mindent bevetetettek, amit csak lehet. Gyönyörű karosszéria, minőségi beltér mellett sikerült egy könnyed, de ugyanakkor biztonságos testbe , egészségtől duzzadó, sportos szívet varázsolniuk. Az Év új motorja díjazott MultiAir motor  előnye, hogy a pillangószelep kihagyásával, közvetlen elektro-hidraulikus szelepvezérléssel, egy széles tartományban használható, dinamikus, ugyanakkor kevés károsanyagkibocsájtással üzemeltethető erőforrás. Az újra élvezetesen vezethető autó az átdolgozott futóművével, DNA rendszerével, hatékony turbós motorjával, de legfőképp szép alakjával sem volt elegendő ahhoz, hogy a címet 2011-ben elhódítsa.


A győztes egy olyan autó lett, ami az erőforrását tekintve forradalmi az Év Autója díjazottak között, az első elektromos jármű, ami legyőzte hagyományos, robbanómotoros társait

 
I. helyezett, Nissan Leaf 257 ponttal

   A Nissannak 1993-ban a Micrával sikerült a címet első ázsiaiként megszerezni, amire eddig csak a Toyota a hibrid Priusával tudott válaszolni, még 2005-ben. Most ezt fejelte meg a Nissan, amikor egy telejesen elektromos -tehát nulla károsanyagkibocsájtású- autót nevezett a döntőbe! Nem kis meglepetést okozott a 2011-es cím elnyerése, hiszen az autót egyelőre nem hozták forgalomba Európában, a konnektoros autóból mindössze huszonhatezer darabos előrendelést tudnak felmutatni. Jó idóben volt a jó helyen a Nissan, sikeresen meglovagolták a Nemzetközi Környezetvédelem évét, ami most elegendőnek is bizonyult, mint egyetlen érv a győzelemhez.

A lítium-ion akkumulátoros autónak a 160 Km maximum hatótávolságát figyelembe véve egyértelműen kijelenthető, hogy  nem lenne képes megtenni egy Budapest-Balaton-Budapest távot rátöltés nélkül. Akik tehát hétvégi kiruccanáshoz szeretnék használni, mindenképpel közművesített, áramellátással biztosított területre kell uticéljukat kijelölniük, ha Nissan Leaffel szeretnének az utazásukat letudni. Az akkumulátorokat nyolc óra alatt lehet teljes kapacitásuk kihasználhatóságáig feltölteni.
A nehézségeket ellensúlyozhatja az európai országokban a zéró emisszió miatt megszerezhető adókedvezmény mértéke.
  • Méretek (Hossz, Szélesség, Magasság): 4.45m x 1.77m x 1.55 m
  • Tengelytáv: 2.69 m.
  • Meghajtás: Elsőkerék hajtás, automata kuplung, fokozatnélküli váltó
  • Motor: Villanymotor
  • Teljesítmény: 109 LE (80 kW)
  • Maximális nyomaték: 280 Nm @ 2,730 fordulatszámon
  • Legnagyobb sebesség: 145 Km/ó 
  • Gyorsulás 0-100 km/ó : 11.9 mp

A 2011-es választottja tehát egy elektromos autó lett. A világszerte a meglepetésből felocsudó emberekkel már most  nyugtatta a szakmai zsűri, jövőre ne számítsanak újabb elektromos autó győzelemre! Ennyi érv  ugyanis, akkor már kevés lesz a sikerhez.