Vezérműtengely szerelési útmutató

FIGYELMEZTETÉS!

Amennyiben az eredeti vezérműtengely meghibásodását előidéző okot, okokat nem szüntetik meg, ez esetben az újonnan beépített vezérműtengely újbóli meghibásodását fogja eredményezni.

 

  • Vizsgálja meg, hogy miért ment tönkre a vezérműtengely!
  • Vizsgálja meg az olajnyomás rendszert: olajpumpát, olajnyomás szelepet, olajcsatornát, vezérműtengely házat (csapágyazást) ! A vezérműtengely csapágyai nem lehetnek sérültek vagy kopottak!
  • Vezérműtengely-cserekor cserélje ki a kapcsolódó alkatrészeket: hidraulikus szelepemelőtőkéket, szelephimbákat, szelephimba tengelyt és a hengerfejben található olajnyomás szabályozó szelepet (ha van az adott típusban) !
  • Továbbá ajánljuk, hogy egyidejűleg cserélje ki a vezérműszíjat, vagy láncot, a kapcsolódó vezérmű kerekekkel együtt!
  • Vizsgálja meg a vezérműtengelyház egytengelyűségét! Amennyiben a vezérműtengely nem fut vonalban / nem egytengelyű a csapágyazása /, az új vezérműtengely előfeszítésnek van kitéve, ami az új vezérműtengely törését okozhatja.
  • Beszereléskor kenje be a vezérműtengelyt és a kapcsolódó alkatrészeket megfelelő kenőanyaggal (molibdén szulfidos zsírral).
  • A leszorító csavarokat a gyári előírásoknak megfelelő sorrendben és nyomatékkal húzza meg, ellenkező esetben a tengely megfeszülhet, ez repedést okozhat, aminek törés lehet a következménye!
  • A vezérműtengely gyártmányával megegyező minőségű szelepemelőket, himbákat és szelepállító korongokat kell beszerelni.
  • A motorolajat és az olajszűrőt cserélje le. Kizárólag a motor gyártója által előírt motorolajat használjon!
  • Indítás után kb. 2000 fordulaton járassa a motort 3-4 percig. Ajánljuk, hogy 1000km megtétele után cseréljen olajat, és ellenőrizze a szelephézagot!


FONTOS TANÁCS

Hidraulikus szelepállítóval rendelkező motoroknál a szerelés során a szelepállító hidraulika egységben nem szabad olajnak maradni illetve tilos olajjal feltölteni beszerelés előtt. Az ilyen motorok összeszerelését követő indítás után a szelepek rövid ideig zajosan működnek, míg a hidraulika egységek meg nem telnek olajjal és a szelephézag be nem áll. A szelepeknek néhány perc eltelte után kb. 2000-3000 ford/percnél zajtalanul kell működniük.FIGYELEM!

A szerelési utasítás be nem tartása vagy a szerelés során elkövetett hibák hátrányosan hatnak az új vezérműtengely működésére, rendellenes kopásokat idézhet elő és a garanciális jog elvesztését vonhatják maguk után. Az együtt kopó alkatrészeket maradéktalanul ki kell cserélni. Fontos, hogy ezek az alkatrészek azonos gyártótól származzanak.

 

Az Önök által vásárolt vezérműtengely az ISO9002 minőségbiztosítási szabvány rendszer által megkövetelt minőségi normák szerint, folyamatos minőség-ellenőrzés mellett készült, ezért helyes beszerelés esetén problémamentesen működik.


Jó autózást és balesetmentes közlekedést kívánunk!