Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

 

Vezérműszíj karbantartás

Beszerelés és csere:

A vezérműszíjat soha ne javítsuk, a járműgyártó előírásai szerinti  időközönként cseréljük ki. A folyamatos feszítettségnek köszönhetően a szálak előbb-utóbb elfáradnak és eltörnek. A szíj élettartama több tényezőtől függ: a továbbított feszítő erő nagyságától, a szálak kialakításától, a csigák méretétől. A gyártók a csere időtartamát úgy határozzák meg, hogy megelőzzék azokat a sérüléseket, melyeket a már elfáradt szíj csere hiányában, a későbbiekben gondot okozhat. Ezért a cserére vonatkozó előírásokat szigorúan tartsuk be!

Vezérműszíj felépítése

belt01

Az autó típusától és a használattól függően a szíjak anyagösszetétele eltérő.

(A) = Gumi: egybeöntik az alapot képező szálakkal

(B) = Rugalmas szálak: üvegszálak, amelyek körbecsavarodnak a szíjon

(C) = Borító anyag: elasztikus nylon borítás, melynek köszönhetően a szíj az igénybevételt jól bírja

 

A motorgyártók meghatározzák egy új szíj feszességének a mértékét. Működés közben azonban, ez a feszesség némileg csökken. Ha egy használt szíjat visszahelyezünk,  és a feszességet a gyártó új szíjra vonatkozó előírásainak megfelelően állítjuk be, akkor ez a szíj a használatban túl szoros lesz. Mivel lehetetlenség egy használt szíjat eredeti feszességre húzni, ezért a használt vezérműszíjat ne tegyük vissza, hanem cseréljük ki.

belt02a belt02b belt02c belt02d
Szélsőséges hőmérsékleti értékek Közvetlen Napsütés Magas páratartalom Olaj, víz és vegyszerek általi szennyeződés


A szíjat hagyjuk az eredeti csomagolásban, amíg a motorba be nem szereljük! A csomagolás megvédi a szíjat a sérülésektől és a szennyeződésektől. Kétes eredetű, vagy csomagolás nélküli szíjat semmilyen körülmények között ne szereljünk be a motorba. Kizárólag az előírásoknak megfelelő speciális eszközök biztosítják a vezérműszíjak megfelelő beszerelését. Csavarhúzót, vagy más feszítő eszközt ne használjunk, mert megsérthetik a rugalmas szálakat. A vezérműszíj gumi összetételű termék, ezért napfénytől, olajtól és víztől, valamint oldószerektől tartsuk távol. Lehetőség szerint 3 évnél tovább ne raktározzuk. Hűvös, száraz helyen tároljuk ( 15-25 °C)

 

 

Általános tennivalók:

Valamennyi meghibásodás esetén a sérült alkatrészt a gyártó előírásainak megfelelően ki kell cserélni. A megfelelő és akadálymentes működés érdekében ellenőrizzük az alábbiakat:

  • A szíj feszessége megfelelő
  • A feszítő görgők megfelelően és biztonságosan működnek
  • Valamennyi görgő és kapcsolódó tengely akadálymentesen forog
  • TA görgők tiszták, nincs rajtuk sérülés, és a szíj futásának vonalában helyezkednek el
  • A szíj működési felülete jó állapotban van
  • Az olaj nem szivárog a szíj működési felületére

 

 

Ajánlott tartalmak:

Vezérműszíj kárelemzés , Vezérműszíj csere - Alfa TwinSpark motoroknál , Ékszíj , Vezérlés szerelési útmutató , Vezérműszíj szerelési útmutató

 

ae kek ashika goodyear hepu-logo miba optibeltruville swag trucktec