Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

 

Minden egyes gépjárműnek, legyen az személy- vagy teherautó, motorkerékpár, meg kell felelnie a Közlekedésrendészeti szabályoknak, melyek pontosan meghatározzák, melyek azok a kötelező segédberendezések illetve elsősegélynyújtáshoz használt eszközök, melyek léte nélkül a közlekedésben részt vevő szabálysértést követ el, magyarán büntethető. A következőkben megpróbáljuk összefoglalni mindezeket a tételeket, hogy fel tudja készíteni bárki autóját a nálunk beszerezhető anyagokból a mindennapi közlekedésre.

1. Kötelező tartozékok

1.a; Elsősegélynyújtó csomag:

Figyelem! Személyautókba "B", tehergépjárművekbe pedig "C" típusú elsősegély 'láda' az előírás!

Kötelező elsősegély doboz tartalma

Az elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza. Személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén van szükség a jelenlétére.

Cikkszáma:

 

1.b; Elakadásjelző háromszög


Lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávon levő elromlott gépjárművet - kivéve a kétkerekű motorkerékpárt -, valamint mezőgazdasági vontatót, lassú járművet és fel nem kapcsolt pótkocsit elakadást jelző háromszöggel meg kell jelölni. Az elakadást jelző háromszöget a jármű mögött úgy kell elhelyezni, hogy az elromlott járművet a többi jármű vezetője kellő távolságból észlelhesse. Az elromlott járművet elakadást jelző háromszöggel lakott területen is meg szabad jelölni.

Vigyázat, a háromszög összeállítása, vagy visszacsukása közbeni figyelmetlenség miatt megsérülhet a kezünk!

Cikkszáma:

 

 

1.c; Tűzoltó készülék

6 Kg-os tűzoltó készülék teherautókba

 

Figyelem! A 3500 Kg alatti személy- illetve kisteherautókban nem kötelező tartozék! 

A 3500 kg és 12000 kg legnagyobb megengedett össztömegű teherautókban 1 db 6 kilogrammos tűzoltó készülék kötelező. 12 és 24 ezer kg megengedett legnagyobb össztömegű teherautókban a 1 db 12 kg-os, 24 ezer kg feletti teherautókban 2 db 12 kg-os tűzoltó készüléknek kell lennie a kötelező tartozékok közt. Autóbuszok esetén 30 főig 1 db 3 kilós, 31-100 fő között 1 db 6 kg-os és 101 fő felett 2 db 6 kg-os, vagy 1 db 12 kg-os tűzoltó készülék kötelező.

Cikkszám:

 

2. Ajánlott tartozékok:

A következőkben azokat a tartozékokat soroljuk, amik ugyan nem kötelező tartozékok, de sok esetben jó, ha a személygépjármű tartalmazza ezeket.


2.a; Láthatósági mellény

Fényvisszaverő képességű csíkokkal felszerelt láthatósági mellényre szükségünk lehet (kötelező a viselete!) amikor elhagyjuk a gépjárművet, magyarán kiszállunk abból és történetesen lakott területen kívül, sötétedés után vagy rossz látási viszonyok közt tesszük azt.

Mindenképp javasolt a gépjárműben tárolni, nem foglal nagy helyet és az ára sem indokolja azt, hogy egy esetleges rendőri ellenőrzés során lakott területen kívül, rossz látási viszonyoknál bírságolást, vagy az életünket kockáztassunk.

2.c; Tűzoltó készülék, spray

Személygépkocsiknál a 3,5 tonnás tehergépjárművekkel ellentétben nincs tűzoltó készülék meglétére vonatkozó kényszer. Azonban belátható, hogy akár egy elektromos hiba miatt tűzre kapó alkatrész oltásakor jó ha kéznél van valahol az autóban egy ~ 1 Kg-os tűzoltó készülék, vagy spray. A tűz okozta sok százezres vagy akár milliós kárhoz képest a készülék ára mindenképp azt sugallja, megfelelő befektetés!

2.d; Izzókészlet

Ma már a Rendőrség elvileg nem foglalkozik az izzókészlet meglétével, ám a megléte semmi esetre sem hátrány egy gépjárműben. Még akkor sem, ha egyébként magunktól egyetlen izzót sem cserélnénk.

2.e; Indítókábel

Bármikor -de leginkább télies, hideg időben- jó használatot tehet egy minőségi indító (Bika-) kábel. Nem csupán a saját helyzetét mentheti egy lemerült vagy gyenge akkumulátor esetében, de autós társainak is segíthet!

2.f; Vontatókábel

Szintén jó használatot tehet ráadásul az év egészében egy vontatókábel. Nem csupán a saját helyzetét mentheti, de autós társainak is segíthet! Ahogy az indítókábel, úgy ez is kis helyet igényel, de ha kéznél van, nagy segítséget jelent - gondoljanak csak egy trélerezés költségére!

2.g; Defektavító

Ahol egy éles tárgy kiszúrja a gumit, ott lehet több is! Egy pótkerék vagy mankókerék általában elégséges szokott lenni, azonban ha már két defektes kerékkel is sújtott a végzet, akkor jó ha kéznél van egy defektjavító készlet / spray. Így a trélerezés költségét megúszhatjuk, ameddig eljutunk az első gumis szerelő állomásig.

2.h; Évszaknak megfelelően:

Hólánc, hólapát, jégoldó, jégkaparó, pokróc.