Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy 2014.01.01.-én a kenőolaj és más olajbázisú termék forgalmazásának feltételei megváltoztak. Természetesen a Szakál-Met-Al Zrt. rendelkezik jövedéki engedéllyel és az új szabályozásnak megfelelően forgalmazhatja a kenőolaj termékeket.

paragrafus-jog

 Vásárlói Tájékoztató, a Szakál-Met-Al Urt Ügyfelei részére
a kenőolajak és más idetartozó termékek 2014.01.01. értékesítésének szabályairól

1.Végfelhasználó:

A megvásárolt olajat Ön nem értékesíti, nem számlázza tovább senki részére: Továbbra is korlátozás nélkül, bármilyen rendelkezésre álló fizetési móddal vásárolhat olajat. A számlán szerepelni fog a „Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas" szöveg. Nem értékesítheti a terméket, csak saját autóiba, gépeiben használhatja fel azokat.

Önnek nincs teendője a mostani változás miatt.


2. Szerviz:

Szervizének működési engedéllyel kell rendelkeznie és a megvásárolt olajat nem termékként, hanem szerviz szolgáltatásként magánszemélyek számára értékesítheti.

 

3. Kiskereskedő:

A megvásárolt kenőanyagot Ön végfelhasználóknak, tehát kizárólag olyanoknak értékesíti, akik azt saját célra használják fel. Tehát az Ön vállalkozása jellemzően autósbolt. Nem szükséges Önnek a jövedéki engedély, viszont az üzlete működési engedéllyel kell, hogy rendelkezzen. A beszerzési számláin szerepelni kell az Ön működési engedély számának és adószámának.

Ön olajat kizárólag átutalással vásárolhat. Készpénzzel, vagy nem a cég nevére szóló bankkártyával nem fizetheti ki a számláját.

Az Ön által kiállított számlára rá kell, nyomtassa a „Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas" szöveget. Nem szükséges nyilvántartásokat, bevallásokat vezetnie, készítenie.

 

4. Nagykereskedő:

Tehát Ön olyanoknak is értékesít, akik szintén tovább értékesítik az olajat.

Jövedéki engedéllyel kell rendelkezzen. Ehhez szükséges,

I. 5.000.000,- jövedéki biztosítékot befizetni a NAV részére,
II. legalább 50 m² -es jövedéki raktárral kell rendelkezzen,
III. nyilvántartásokat, bevallásokat kell vezetnie, készítenie.

Kenőanyag értékesítésének változása a Szakál-Met-Al Zrt-nél:

A rendelkezés értelmében a Szakál-Met-Al Zrt a 3-es és a 4-as pontban meghatározott vásárlói részére, csak abban az esetben tud kenőanyagot értékesíteni, ha Ön részünkre eljuttatja adószámát, működési engedélye, vagy jövedéki engedélye másolatát.

 

Együttműködését köszönjük!

Vásárlói Tájékoztatónk – bár a lehető legnagyobb körültekintéssel és szakértők bevonásával készült – a jelenlegi jogszabályi és a bizonytalan jogalkalmazói környezet miatt csak tájékoztatásként kezelendő. A tájékoztatás készítője nem vállal felelősséget az itt leírtak pontosságáért és az abból eredő esetleges károkért.