Szakmaiságból élnek - látogatás a Szakál-Metál Zrt gépműhelyében

(az Autónavigátorban megjelent cikk részletei)

Elmúltak már azok az idők, amikor – legalábbis a legendák szerint − megbontás nélkül, akár millió kilométereket is elmentek az autók. Ez ugyan, nem is volt igaz, de a legenda mégis él. Ami viszont igaz, hogy a régi egyszerű, könnyen javítható motorokat felváltották az egyre bonyolultabb, nagyobb fordulatszámú, anyagtakarékosabb, tehát könnyebb, sok-sok elektronikával működő erőforrások. A változásokat leginkább a konkurenciaharc és az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások kényszerítik ki. A fejlesztések fő iránya az emissziós értékek és a fogyasztás csökkentése mellett a teljesítmény növelése, ráadásul egyre könnyebb motorokban. Ez a szükségszerű fejlesztési irány kiegészítve a „tervezett avulás” fogalmával értelemszerűen az erőforrások élettartamának csökkenéséhez vezet. Az egyre korszerűbb motorok javítása folyamatos kihívás elé állítja a motorfelújítókat is. Magyarországon a Szakál-Metál Zrt motorfelújító üzeme élen jár az új ismeretek, OE (gyári szerelésű) technológiák megszerzésében.

 

A cég az alkatrész-kereskedelemmel kis- és nagykereskedelmi szinten is foglalkozik, motorikus alkatrészek mellett szervizalkatrészeket, karosszériaelemeket és sok mást is kínál. A régióban kizárólagos forgalmazója japán elsőszámú motorolajának, az ENEOS-nak. Autós szemmel viszont a legérdekesebbnek gépműhelye tekinthető, ahol robogók motorjaitól kezdve akár teherautók, kamionok, még mozdonyok „erőgépeit” is javítják, pontosabban felújítják.

A hengerfej meghibásodása elsősorban az elhasználódástól, de akár hűtési, kenési rendellenességből is adódhat. Normál üzemi körülmények között jellemzően 200–300 ezer kilométeres futásnál jelentkezhet a javítási igény. Extrém használat esetén akár 100 ezer kilométer alatt is jelentkezhet hiba. A nagy igénybevételnek, hőterhelésnek kitett hengerfejek anyaga fárad és repedések jelenhetnek meg rajta. A jellemzően alumínium hengerfejek javításához speciális hegesztési eljárás szükséges. A hengerfejeket szétszedés után az üzemi körülményeket megközelítő hőmérsékleten nyomáspróbának vetik alá, így derítik fel a nem látható rejtett repedéseket. Később kemencében ismét hevítik, hogy feszültségmentesen tudják hegeszteni. Hegesztés után a varratokat köszörülik, megmunkálják, majd a megtisztított hengerfejekbe ismét hevítést követően helyezik be a szelepülékeket. Így azok a motor üzemmeleg állapotában sem mozdulnak ki. A szelepeket szükség szerint cserélik vagy köszörülik, szelepvezetőket és számos más alkatrészt is cserélnek a hosszú technológiai sor folyamán. Ami még fontos a hengerfej-felújítás, illetve eleve a motorjavítás kapcsán, hogy a megbontott és javított hengerfej minden esetben síkolást (a hengerfej illeszkedő felületének megmunkálását) követően építendő vissza.

 

A teljes cikk, fotókkal ezen az Autónavigátor linken olvasható >>

 

További érdeklődés: SZM Motorcenter weboldalán