A magyar tehetség, Michelisz Norbert óriási közönség előtt, hazai környezetben állhatott idén először az FIA Túrakocsi Világbajnokság (WTCC) történetében dobogóra. Úgy lett második a 7. futamon, hogy végig harcban állt a győzelemért vívott csatában. Micheliszt hősként ünnepelte a célegyenesben helyet foglaló több tízezer szurkoló.


Az ötödik helyről indulva, az első kanyarban kialakult torlódást remekül kihasználva a második helyen ért célba Michelisz Norbert a Hungaroringen. A Zengő Dension Team versenyzőjét már a futam előtt élő zászlót formáló alakzattal köszöntötte a helyszíni közönség, ami a leintés után extázisban ünnepelte a 26 esztendős pilótát, aki láthatóan felszabadult a várakozásokon felüli eredménynek köszönhetően.

Michelisz a pálya belső ívéről kezdhette a 12 körös futamot, de remek rajtjának és helyezkedésének köszönhetően már a kettes kanyarban átvette a második helyet, és üldözni kezdte Alain Menu-t, a Chevrolet versenyzőjét. Michelisz remekül használta ki, hogy az 1-es kanyarban Javier Villa és Tom Coronel összekoccantak, majd meglökték Yvan Mullert is, ami visszavetette az első sorból induló franciát, néhány méterrel később Robert Dahlgren is kicsúszott a kavicságyba.

A második körben Michelisz Norbert érte el a verseny leggyorsabb körét, egyben megkezdte a felzárkózást Alain Menu-re, miközben a mögötte autózó Gabriele Tarquini feltartotta Javier Villát és a hátulról érkező Chevrolet-ket.

A verseny első harmadában Michelisz megközelítette az élen autózó Menu-t, majd kissé lemaradt, azonban a verseny végére ismét kezdte utolérni svájci ellenfelét, akit szorosan követve kísért a célba a tomboló magyar közönség szeme láttára.

Az utolsó kör izgalmas küzdelmet hozott Michelisz mögött, hiszen Javier Villa kétszer is meglökte Gabriele Tarquinit, aki visszaesett a hatodik helyre Menu, Michelisz, Villa, Robert Huff és Yvan Muller mögé. A hetedik helyet Tiago Monteiro szerezte meg Fredy Barth előtt, míg az utolsó két pontszerző helyet Kristian Poulsen és Pepe Oriola foglalta el.

 


A második hungaroringi futamon nem volt szerencséje a magyarnak, már a rajtot követő első kanyarban összetörte a tavaly még Augusto Farfust szolgáló BMW 320 TC versenyautóját. De még így is felejhetetlen versenyt láthattak a mogyoródi pályára kilátogató lelkes magyar szurkolók.Gyakorlatilag az összes olyan tényező megjelent a WTCC második hungaroringi futamának alakulásában, ami egy versenyt befolyásolni tud: rajtbaleset, szakadó eső miatti piros zászló, pályán átszaladó nyúl, és a végén egy ünnepelt hős tette felejthetetlenné a WTCC első magyarországi hétvégéjének záróeseményét.

A hazai közönség örömmámorban úszott Michelisz Norbert első futamon aratott sikere után, azonban a második futamon gyorsan elszálltak az esélyek, hiszen hiába vett ismét szenzációs rajtot Michelisz Norbert, az első kanyar féktávján belerohant a korán fékező Mehdi Bennani versenyautójába, majd a füvön továbbcsúszva Kristian Poulsen autóját is eltalálta.

Michelisz BMW-je teljesen összetört, de a magyar versenyző még lábon vissza tudott térni a boxba, ahol úgy tűnt, véget ér számára a verseny. A Zengő Dension Team szerelői viszont ismét csodát tettek az autóval, és kihasználva a második kör végén érkező, özönvízszerű esőt, megjavították az autót.

A versenyt felfüggesztették, hiszen slick gumikon lehetetlen volt folytatni a futamot, de néhány perccel később már száradni kezdett a pálya, így a Safety Car mögött újraindulhatott az alaposan felkeveredett mezőny. Michelisz Norbert a boxból indulva, egy kör hátránnyal, a közönségnek autózva többször megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

A leintés után Micheliszt harminc másodperces időbüntetéssel sújtották a baleset okozása miatt, azonban a még mindig ünneplő közönség kárpótolta a Yokohama Drivers’ Trophy-ban szerzett pont elvesztéséért: Michelisz Norbert a hétvégén pályafutása során harmadszor is dobogós helyen végzett, a Hungaroring pedig jelesre vizsgázott a WTCC versenynaptárában. A legfrissebb hírek szerint a világbajnokság 2012-ben is visszatér Magyarországra.

(forrás: michelisz.hu)


A következő futam a csehországi Brno-ban kerül megrendezésre, ahol szintén sok magyar szurkolóra számít Michelisz Norbi, a BWM és a Zengő-Dension Team!