A világ legerősebb MINI-jét sikerült megalkotnia brit szakembereknek úgy, hogy az autó akár nulla emissziós érték szinten tartásával  közlekedhet, mivel elektromos-hibrid autóról van szó!

A kocsiból kiraktak mindent, ami felsleges : nincs benne az eredeti robbanómotor, nincs váltómű, nincs üzemanyagtartály, nincs üzemanyagszivattyú, nincs befecskendező rendszer, nincs generátor, nincs fékrendszer, sőt hagyományos értelemben vett futómű  és felnik sincsenek. Helyettük lettek Li-Polimer akkumulátorok, valamint négy darab villanymotor, könnyűfém kerékkel egybeépítve. Meg egy elektromos dugalj, hogy lehessen hol feltölteni az autót, ameddig nincs használatban.

A kerekekre szerelt, egyenként 160 lóerős villanymotorok igazán dinamikusan mozgatják a kis autót, 0-ról 100 Km/óra  eléréséhez mindösszesen 4,5 másodpercre van szükség, miközben a villanyautóvá alakított MINI One végsebessége 241 Km/órára emelkedett! Egyetlen töltéssel 350 Km a hatótávolsága, de használattól, igénybevételtől függően akár 1500 Km is megtehető. Attól sem kell tartani, hogy végleg lemerülnének az akkumulátorok, és az út szélén kellene trélerre várni, mert egy roppant kis belsőégésű (250 ccm, 2 henger, 4 ütem) motor ilyen helyzetekre tervezve képes feltölteni menet közben is az akkumulátorokat, amiket a motor, a váltómű és az üzemanyagtartály helyére sikerült elhelyezni.

 
 
0-100: 4,5 sec
Vmax: 241 Km/h
 
    Villanymotor a kerékbe integrálva
 

Az autó gazdája 3 féle üzemmód közül választhat egy kapcsoló segítségével:
  • Eco mód a városi közlekedéshez, Start-Stop funkcióval, akkumulátor kímélő üzemmóddal
  • Normal üzemmód, hosszú távú közlekedéshez, hibrid üzemhez
  • Sport mód az autó maximális teljesítményének kihasználásához

A tervezők nem feledkeztek meg a fékezési energia hasznosításáról sem, generátorként a villanymotorok visszatermelik  azt az akkumulátoraikba. ABS rendszerként is felügyeli egy program a négy villanymotorral szerelt kereket, figyeli az elforgásukat és összhangba hozza kipörgésgátlóként a működésüket. A technológia lehetővé teszi  differenciálmű használatának elhagyását, másodpercenként ezerszer vett minta alapján dönti el, hogy a jobb vagy a baloldali kerék forgatónyomatékára van-e nagyobb szükség az adott pillanatban.

Az differenciálmű elhagyásával újabb kilogrammokat sikerült lefaragni a cél érdekében, hogy az elektromos kisautó tömege ne haladja meg a benzinmotoros, eredeti változat tömegét. A feladat olyan jól sikerült, hogy az akkumulátorok és a négy villanymotor együttes tömege sincs annyi, mint amennyi alkatrészt kiváltottak velük!   A PML és a Synergy Innovations által közösen kifejlesztett rendszer további előnye, hogy  nagyobb hely marad az autóban, mintha az eddigi benzin-elektromos hibrid felépítést követték volna.