A 2011-es esztendő mérföldkőnek tekinthető a hazai autósport életében, hiszen soha nem fordult még elő, hogy három autós világbajnoki sorozat helyszíne legyen Magyarország! Ebben az évben ide látogatott a Hungaroringre a WTCC Túrakocsi Világbajnokság mezőnye, amelyben Michelisz Norbert egy második helyezéssel köszönthette a népes számban kilátogató hazai szurkolóit (korábbi írásunkban beszámoltunk erről: Michelisz hazai környezetben állhatott dobogóra), valamint a Forma-1, melynek betét futamán a GP3-ban induló Kis Pál Tamás autózhatott, sajnos kevesebb sikerrel. Az év utolsó hazai Országos Rali Bajnokság futama egyben az IRC (Intercontinental Rally Challange) futama is volt, így a második számú ralis világbajnoki sorozat egy hétre Pécs környékére költözött.

Soha nem rendeztek még ilyen rangos rali versenyt hazánkban, ráadásként a sorozatban már kétszer dobogós helyezést elérő (lásd korábbi írásunk, Turánék ismét dobogón a Rallye Világbajnokságon!), Ford Fiesta S2000-es 4x4-es  autóval versenyző Turán Frigyes és navigátora Zsiros Gábor joggal bízhatott a pályaismeretbeli előnyükben a nemzetközi mezőnnyel szemben. A pénteki szenzációs prológ után Friciék rendesen oda csaptak a lovaknak, és helyenként abszolút harmadik időket autóztak, s ezzel a legeredményesebb magyar párosként, dobogóra esélyesként száguldoztak a Mecsek hegyeiben kijelölt útvonalakon. Amellett, hogy gyorsak voltak, a nézők számára rendkívül látványosan is autóztak - egy ideig, amíg meg nem történt az, amit egyetlen versenyző sem kíván, borultak az autóval egy öles farönköt eltalálva!

video a bukásról

   A mecseki IRC futam minden idők legszorosabb befutóját eredményezte, Thierry Neuville mindent egy lapra téve támadta Jan Kopeckyt, akit azonban már nem sikerült megelőznie, így 0,8 (!) másodperc hátránnyal a tarsolyában kénytelen volt megelégedni a cseh mögötti második helyezéssel.Ugyan a rendezés hagyott némi kivetnivalót maga után, el kell ismerni, hogy nem könnyű feladattal birkóztak meg a magyar szervezők. Elég belegondolni, mekkora plusz terhet jelentett a hazánkba látogató Eurosport húsz tagú stábjának logisztikázáősa, vagy anank afeltételüknek a teljesítése, hogy csak és kizárólag Múkus 3 típusú helikoptert hajlandók használni a felvételek közvetítésére - ilyen helikopterből ugyanis, egyetlen egy sincs Magyarországon! A versenyre kilátogat mintegy 100 000 embert kezelni sem volt egyszerű - volt gyorsasági, amit a biztonságuk érdekükben ki kellett venni a versenyből. A környéken az összes szállást kiadták a verseny három napjára, ami jól mutatja, mekkora érdeklődéssel bírt az első hazai IRC futam. A külföldi versenyzők számára szokatlanul hatottak a hazánban elterjedt autógumis lassítók, amiket rendkívül kockázatosnak és balesetveszéylesnek találtak - másutt kötözött bálákat használnak.Versenyzői nyilatkozatok

"Nagyon nehéz rally volt: nagyon-nagyon gyors pályák, néhány helyen gyors részeken felhordásos volt a kanyarokban, és ez veszélyes volt kissé"
(Toni Gardemesiter)

"A rendezőknek kell találniuk néhány másik pályát, mint a 3. vagy 4. szakasz! Helyenként felhordásos és ezért veszélyes volt, ráadásul rengeteg szurkoló volt a pályák mentén, nagy szerencse, hogy nem történt baj"
(Jan Kopeczky)

"Nem volt túl könnyű,  túl gyorsak a pályák és sok a helyi pilóta!"
(Arai Toshiro)


Egy szomorú, de megtsiztelő esemény is fűződik az idei 45. Canon Mecsek Rally-hoz - emléktáblát avattak Ranga László örökös magyar ralibajnok emlékére:

"A magyar rali hőskora is megteremtette a maga legendás alakjait, akik előtt fejet hajthatunk. A Historic Eb után az IRC-futam újabb kitűnő alkalmat nyújt arra, hogy a pécsi Ranga Lászlóra emlékezzünk. Az Eb-futamgyőztes, hatszoros magyar bajnok, nyolcszoros Mecsek Rallye-győztes Ranga Lászlóról, halála után tíz évvel, a közelmúltban nevezték el az Abaligeti út Mecsekszentkút és Remeterét közötti, szerpentines szakaszát." (Bánki Erik)

video összefoglaló a 45. Canon IRC Mecsek Rally 3 napjáról


A 45. Canon IRC Mecsek Rallye végeredménye:

 1. Jan Kopecký/Petr Starý (ŠKODA Fabia S2000) 2:00:06.7 perc
 2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Peugeot 207 S2000) +0.8 mp
 3. Freddy Loix/Frédéric Miclotte (ŠKODA Fabia S2000) +1m.00.0
 4. Bryan Bouffier/Xavier Panseri (Peugeot 207 S2000) +1m35.6
 5. Hermann Gassner Jnr/Timo Gottschalk (ŠKODA Fabia S2000) +2m35.6
 6. Aschenbrenner György /Pikó Zsuzsa (Ralliart Lancer Evo IX) 2m38.2 / 2011 abszolút magyar bajnoki páros
 7. Toni Gardemeister/Tapio Suominen (ŠKODA Fabia S2000) +3m05.6
 8. Bútor Róbert /Bacigál Igor  (Peugeot 207 S2000) 3m16.8
 9. Bruno Magalhães/Paulo Grave (Peugeot 207 S2000) +3m51.7s
10 Beppo Harach/Andreas Schindlbacher (Ralliart Lancer Evo IX) 4m14.0s

A részletes IRC-eredménylista